Margiela, de Hermès jaren

Must have voor elke fashionista: Martin Margiela bij luxehuis Hermès
Over het boek

De baanbrekende en tijdloze ontwerpen van Martin Margiela voor het Franse luxehuis Hermès (1997-2003) spelen de hoofdrol in dit boek, waarin deze periode uit de carrière van de iconische en enigmatische Belgische ontwerper wordt belicht. De match tussen het summum van Franse luxe, Hermès, en de deconstructie van Maison Martin Margiela veroorzaakte een aardverschuiving in het modelandschap, die vandaag nog steeds voelbaar is.

Innovaties qua coupe, techniek en materialen en een nieuwe visie op mode met de nadruk op comfort, tijdloosheid en tactiliteit, brachten kleding voort die eerst en vooral de draagster behaagt in plaats van naar eff ect te streven bij de kijker. Ook de introductie van een vrouwbeeld dat niet langer gefi xeerd is op jeugd maar ruimte laat voor vrouwen van verschillende leeftijden, zorgde voor een alternatieve visie op schoonheid.

Deze sleutelperiode tussen de 20e- en 21e-eeuwse mode wordt opgeroepen aan de hand van interviews met Margiela's naaste medewerkers en ook in uitgebreidere essays van de hand van Rebecca Arnold, Kaat Debo, Vincent Wierink en Sarah Mower. Suzy Menkes schreef het woord vooraf. Nooit eerder openbaar gemaakt archiefmateriaal van het Maison Martin Margiela, alsook talrijke treffende, uitgepuurde beelden uit Le Monde d'Hermès en nieuw fotomateriaal vertellen het verhaal van Margiela's ultieme garderobe voor Hermès.

Dr. Rebecca Arnold is Senior Lecturer History of Dress bij het Courtauld Institute of Art in Londen.

over : 

De Britse Sarah Mower heeft meer dan 20 jaar ervaring als modejournaliste bij The Guardian, The Independent, Harper's Bazaar en Vogue Runway.

Karen Van Godtsenhoven is sinds 2009 curator bij het ModeMuseum Provincie Antwerpen. Voordien werkte ze bij de Universiteitsbibliotheek Gent en als modejournaliste. Ze behaalde een MA Literatuurwetenschappen aan de UGent en een MA Bibliotheek- en Informatiewetenschappen en Genderstudies aan de Universiteit Antwerpen. Recent cureerde zij de exposities Happy Birthday Dear Academie (2013), Birds of Paradise (2014) en Game Changers (2016) in het MoMu. Ze publiceert ook op internationaal vlak over de Belgische mode avant-garde en feministische perspectieven op mode.

Technische info

EAN
9789401440615
Beschikbaar: Verschenen
Formaat: 24cm x 30cm
Verschijningsdatum: 28/03/2017
Afwerking: Gebonden met stofomslag
Druk: 1
Aantal pagina's: 256
NUR Omschrijving: Mode, Tentoonstellingscatalogus
Uitgever: Uitgeverij Lannoo